Łosoś pod cytrynowym crumble

0 (0 ocen)

  • 30 min
  • Dla 4 osób

Szybki w przygotowaniu, łosoś pachnący cytryną z chrupiącą kruszonką poleca się na lekki obiad lub kolację :)

  • 30 min
  • Dla 4 osób

Składniki:

  • 4 filety z łososia (po 150-200 gram każdy )
    3-4 łyżki masła
    ¾ szklanki okruchów z bułki (tylko środek)
    1/3 szklanki startego parmezanu
    Skórka otarta z 1 cytryny
    1 gałązka tymianku
    Sól, pieprz

Łosoś pod cytrynowym crumble - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Łososia myjemy, osuszamy na ręczniku papierowym i oprószamy sola i pieprzem. Masło rozpuszczamy, odstawiamy do przestygnięcia. W miseczce łączymy ze sobą okruchy z bułki, skórkę otartą z cytryny, parmezan i tymianek.

    Wlewamy rozpuszczone masło mieszamy. Łososia układamy na papierze do pieczenia (każdy kawałek osobno).

    Na każdy kawałek łososia nakładamy porcję cytrynowej kruszonki i każdy kawałek zawijamy.

    Łososia wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy 10 minut.

    Następnie papier odkrywamy, zwiększamy temperaturę do 200 stopni (jeśli mamy w piekarniku funkcję grillowania od góry włączamy ją ) i pieczemy łososia jeszcze 5- 8 minut.

    Łososia serwujemy z ryżem i ulubioną surówką lub bagietką, smacznego :D

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy