ŁOSOŚ POD PIERZYNKĄ

0 (0 ocen)

  • 25 min
  • Dla 2 osób
  • Łatwy

Jesteś wielbicielem łososia, ale zabrakło Ci pomysłów na jego przygotowywanie? Ten przepis jest dla Ciebie! :)

  • 25 min
  • Dla 2 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 2 filety łososia (po 150 g każdy),
    2 duże pory,
    2 łyżki oliwy + do posmarowania folii,
    4 plastry cytryny,
    2 łyżki drobno posiekanej pietruszki,
    2 łyżki drobno posiekanego szczypiorku,
    4 łyżki śmietany 30%,
    sól,
    pieprz.

Łosoś pod pierzynką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Pory kroję w półplasterki, podsmażam na oliwie około 8 min., aż zmiękną. Doprawiam solą i pieprzem.
    Z folii aluminiowej wycinam dwa kawałki (nieco większe od łososia - aby można było szczelnie je zawinąć), smaruję oliwą. Następnie układam plastry cytryny, rybę, pora i zioła. Na wierzch nakładam śmietanę (na każdy kawałek - po 2 łyżki).
    Łososia zawijam w folię, piekę 12 minut w 220 stopniach.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy