Łosoś w cieście

0 (0 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Tę efektowną potrawę podaję na przyjęciach.

Składniki:

  • filet z łososia bez skóry (ok. 60 dag)
    op. ciasta francuskiego
    sok z 1/2 cytryny
    2 łyżki oleju
    jajko
    2 łyżki masła
    posiekana cebula
    30 dag pieczarek
    2 łyżki posiekanej natki pietruszki
    5 dag migdałów
    sól, pieprz

Łosoś w cieście - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Rybę myjemy i osuszamy. Skrapiamy sokiem z cytryny, oprószamy solą i pieprzem. Odstawiamy na godzinę. Zawijamy w posmarowaną olejem
    folię aluminiową. Pieczemy ok. 20 minut w 180 °C.
  • 2. Pieczarki oczyszczamy i kroimy w plasterki. Razem z cebulą podsmażamy na maśle. Wsypujemy natkę. Doprawiamy i mieszamy.
  • 3. Z ciasta wykrawamy większy i mniejszy kształt ryby. Łososia kroimy i układamy tak, by jak najdokładniej pokryć mniejszy kawałek ciasta. Pieczarkami uzupełniamy braki. Przykrywamy większym kawałkiem. Zlepiamy brzegi. Z migdałów (część obieramy) robimy oczy i łuski. Smarujemy rozkłóconym jajkiem. Pieczemy 20 minut w temp. 200 °C.

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

PP_03-2011

Komentarze

Podobne przepisy