filet z łososia bez skóry (ok. 60 dag)
op. ciasta francuskiego
sok z 1/2 cytryny
2 łyżki oleju
jajko
2 łyżki masła
posiekana cebula
30 dag pieczarek
2 łyżki posiekanej natki pietruszki
5 dag migdałów
sól, pieprz
Łosoś w cieście - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Rybę myjemy i osuszamy. Skrapiamy sokiem z cytryny, oprószamy solą i pieprzem. Odstawiamy na godzinę. Zawijamy w posmarowaną olejem
folię aluminiową. Pieczemy ok. 20 minut w 180 °C.
2.Pieczarki oczyszczamy i kroimy w plasterki. Razem z cebulą podsmażamy na maśle. Wsypujemy natkę. Doprawiamy i mieszamy.
3.Z ciasta wykrawamy większy i mniejszy kształt ryby. Łososia kroimy i układamy tak, by jak najdokładniej pokryć mniejszy kawałek ciasta. Pieczarkami uzupełniamy braki. Przykrywamy większym kawałkiem. Zlepiamy brzegi. Z migdałów (część obieramy) robimy oczy i łuski. Smarujemy rozkłóconym jajkiem. Pieczemy 20 minut w temp. 200 °C.
Komentarze