Łosoś w glazurze sojowej z makaronem w sosie cukiniowym

0 (0 ocen)

polecam, ponieważ smakuje cudownie

Składniki:

  • 300 g świeżego łososia (filet ze skórą)
    4 łyżki ciemnego sosu sojowego
    4 łyżki oliwy z oliwek
    300 g makaronu świderki
    1 mała cukinia
    300 ml śmietanki słodkiej 18 %
    1 łyżka masła
    sól do smaku
    olej do smażenia

Łosoś w glazurze sojowej z makaronem w sosie cukiniowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Łososia opłukać pod bieżącą wodą, następnie osuszyć papierowym ręcznikiem. Sos sojowy wymieszać z oliwą z oliwek. Łososia przełożyć do miski z sosem sojowym skórą do góry. Oblać łososia sosem ze wszystkich stron i tak odstawić do lodówki na 2 godziny. Makaron ugotować według przepisu na opakowaniu. Odcedzić, ostudzić. Cukinię opłukać. Zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Na patelni rozgrzać olej. Smażyć na nim cukinię ok 5 minut. Przyprawić solą. Następnie wlać śmietankę. Cały czas mieszać do momentu, aż sos stanie się gęsty. W razie potrzeby doprawić solą. Łososia przełożyć na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia skórą do dołu. Polać go pozostałym sosem sojowym i na wierzchu rozsmarować masło. Piec w piekarniku przez 20 - 30 minut w 180 st C. Makaron wymieszać z sosem cukiniowym i podawać z upieczonym łososiem bezpośrednio po przygotowaniu.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy