Łosoś w marynacie sezamowo- musztardowej

0 (0 ocen)

  • 30 min
  • Dla 3 osób
  • Łatwy

Łosoś to wdzięczna ryba. Marynuje się szybko, piecze się też i pasuje prawie do każdego dodatku. Dziś chcę przedstawić nietypową, ale bardzo smaczną marynatę do łososia. Spróbujecie?

  • 30 min
  • Dla 3 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • – 1 kilogram filetu z łososia
    – 1 kopiasta łyżka musztardy słodkiej
    – 2 łyżki oleju sezamowego
    – 1 łyżka octu ryżowego
    – 1 łyżka sosu sojowego
    – sok z połówki jednej cytryny

Łosoś w marynacie sezamowo- musztardowej - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Wszystkie składniki sosu wymieszać w misce. Rybę pokroić na spore kawałki, włożyć do miski z sosem, obtoczyć z każdej strony i schować do lodówki na 2 godziny.
    Po tym czasie włączyć piekarnik, nagrzać do 180 stopni. Rybę przełożyć do naczynia żaroodpornego, szczelnie przykryć papierem do pieczenia i piec przez 15 minut, następnie zdjąć papier i piec przez kolejne 10 minut. Podawać z ulubionymi dodatkami.
    Ja podałam z ragout warzywnym, ale będzie się dobrze komponowało również z ziemniaczkami lub ryżem. Smacznego

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy