Łosoś w papirusie z sosem holenderskim

0 (0 ocen)

  • 25 min

Zdrowa rybka-łosoś i do tego pyszny kremowy sos :)

  • 25 min

Składniki:

  • Składniki:

    filet z łososia najlepiej bez skóry
    Pomysł na papirus z ziołami prowansalskimi
    Ryż basmatti

    Składniki na sos:

    1/2 kostki masła
    4 żółtka
    sok z 1/2 cytryny
    sól, biały pieprz

Łosoś w papirusie z sosem holenderskim - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Przygotowanie:

    Łososia umyć, odciąć skórę, i osuszyć. Filet z łososia podzielić na dwie części. Włożyć każdą z nich do Pomysł na Papirus z ziołami prowansalskimi. Smażyć ok. 3 minut z każdej strony.
  • 2. W między czasie ugotować ryż basmatti wg przepisu.
  • 3. Przygotować sos holenderski: Żółtka ubić na pianę z sokiem z cytryny, solą i pieprzem. Ciągle ubijając, stopniowo dodać rozpuszczone i gorące masło. Sos powinien być gęsty ale puszysty. Konsystencją przypominający majonez. Żółtka muszą być ogrzane do temperatury pokojowej, można je też ubijać na parze.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy