Łosoś w pomarańczach

0 (0 ocen)

  • 30 min

Przepis pochodzi z kampani Jana Niezbędnego - przygotowany przez Kingę Paruzel - mój niedościgniony ideał w sprawach kulinarnych ;]

  • 30 min

Składniki:

  • filet z łososia (350-400g)
    garść świeżego szpinaku
    1 biała cebul – pokrojona w piórka
    1 łyżka masła
    2 ząbki czosnku
    kilka suszonych pomidorów
    sól/pieprz/papryka chilli
    natka pietruszki

Łosoś w pomarańczach - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Masło, natkę pietruszki, czosnek i pokrojone w paseczki suszone pomidory dokładnie razem mieszamy. Na papier do pieczenia wykładamy szpinak i cebulę. Posypujemy wszystko solą i pieprzem. Na tak przygotowany szpinak kładziemy łososia, smarujemy go dokładnie masłem. Na masło kładziemy krążki pomarańczy (najlepiej bez skóry). Zawijamy papier dokładnie w kieszonkę. Pieczemy 15 minut. Łososia przed pieczeniem można „zamarynować” w soku z wyciśniętej pomarańczy.

Komentarze

Podobne przepisy