Łosoś w pomidorach

0 (0 ocen)

  • 45 min

Szybka, lekka i zdrowa ryba w pomidorach. Idealna na obiad.

  • 45 min

Składniki:

  • marynata:
    3 kawałki łososia
    1 cebula
    sól, pieprz
    przyprawa do ryb
    1 łyżeczka majeranku
    1/2 cytryny
    5 gałązek koperku

    1 pomidor duży
    10 pomidorków koktajlowych
    przyprawa suszone pomidory
    1 cebula
    1 ząbek czosnku
    bazylia świeża
    olej rzepakowy

Łosoś w pomidorach - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Łososia przekładam do pojemnika, dodaję pokrojoną cebulkę, majeranek, przyprawę do ryb, sól, sok z cytryny, pokrojony koperek.,. Odstawiam w marynacie na dobę do lodówki.
    Na drugi dzień kawałki łososia każdy osobno owijam w folię aluminiową i wkładam do piekarnika temp 200 stopni na 20 minut. Do piekarnika wkładam też pomidorki koktajlowe na 10 minut.
    Cebule kroję w kostkę i przesmażam na oleju na patelni aż zmięknie, dodaję czosnek. Pomidora sparzam obieram ze skory, kroje w kostkę i dodaję do cebuli.Przesmażam go chwile ale nie za długo. Mają pozostać kawałki pomidora. Doprawiam solą, pieprzem, dodaje bazylię i suszone pomidory przyprawę. Łososia podaję z pomidorami duszonymi i koktajlowymi.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy