Łosoś w porzeczkach

0 (0 ocen)

Uwielbiam pieczonego łososia tym razem w nowej, sezonowej odsłonie z delikatnym sosem z czerwonej porzeczki.

Składniki:

  • dwa filety po 150 g
    sól morska
    biały pieprz
    sok z cytryny

    sos:

    1 szklanka czerwonej porzeczki
    2 łyżki brązowego cukru
    1 łyżka miodu
    parę listków mięty
    1 łyżeczka soku z cytryny
    papryczka chili wg smaku

Łosoś w porzeczkach - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Łosoś dopraw solą i pieprzem. Polej sokiem z cytryny i odstaw na 1h do lodówki. Wyłóż na blachę i piecz w piekarniku w temp. 200-250 przez ok. 20-25 minut.
  • 2. Przygotuj sos: porzeczkę rozgnieć widelcem, wymieszaj z cukrem, dodaj miód, sok z cytryny, papryczkę chili oraz posiekaną miętę. Gotuj przez ok. 10-15 min aż sos zgęstnieje.
  • 3. Polej łososia sosem i udekoruj świeżymi listkami mięty.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy