Łosoś w słodkiej oprawie

0 (0 ocen)

  • 30 min

Łosoś pieczony, łosoś smażony, wędzony, łosoś w cieście.Takimi przepisami na tą rybę niejednokrotnie się spotkaliśmy.Ale łosoś na słodko? Tworząc to danie pomyślałam,,no dobra,pokombinuję i zaryzykuję"(zresztą jak prawie zawsze:))Śmiało mogę powiedzieć,że w tej postaci ta ryba smakuje mi najbardziej

  • 30 min

Składniki:

  • 300 g filetu z łososia
    sól, pieprz
    2 jabłka
    ok 10 śliwek kalifornijskich
    garść rodzynek

    sok z 1 pomarańczy
    sok z 1 cytryny
    ok 3 łyżek miodu
    kardamon
    cynamon

    Ponadto:

    6 gniazd makaronu tagliatelle
    ser roquefort (ok 2 łyżeczki)
    ser żółty np gouda

Łosoś w słodkiej oprawie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • makaron 1. Makaron gotujemy al dente w osolonej wodzie. Jabłka obieramy, usuwamy gniazda nasienne i kroimy na mniejsze kawałki. Wkładamy do rondla razem ze śliwkami i rodzynkami, zalewamy sokiem z cytryny i pomarańczy, dusimy ok 10 minut. Po tym czasie dodajemy miód i przyprawy.
  • owoce 2. W naczyniu żaroodpornym (lub w foli aluminiowej) kładziemy porcję makaronu, na to kawałek masła, starty ser roquefort i gouda, dokładnie przykrywamy owocami, na to kładziemy poporcjowanego i podsmażonego z jednej strony łososia (przyprawionego jedynie solą i pieprzem) i obficie polewamy sosem miodowym.
  • 3. Zapiekamy ok 15 minut w 170*C. Podajemy gorące.

Komentarze

Podobne przepisy