Łosoś w warzywnym ogrodzie...

0 (0 ocen)

  • 30 min

czyli przyjaciele : łosoś, ziemniak i szpinak

  • 30 min

Składniki:

  • łosoś świeży (około 150g)
    szpinak mrożony (3 kulki)
    ziemniak (1 szt.)
    parmezan i cytryna do dekoracji
    sól
    pieprz cytrynowy
    2 łyżki oleju
    2 łyżki śmietany

Łosoś w warzywnym ogrodzie... - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Łosoś w warzywnym ogrodzie... 1. Łososia umyć, posolić, posypać pieprzem cytrynowym, smażyć bez tłuszczu na patelni teflonowej.
  • Łosoś w warzywnym ogrodzie... 2. Ziemniaki wyszorować, przekroić na połówki i ugotować w osolonej wodzie.
    Napisałam "ziemniaki" ponieważ wykorzystałam je do podobnego dania dla męża i syna, bo oni nie tolerują szpinaku.
    Link do dania dla nich:
    http://www.przyslijprzepis.pl/przepis/losos-w-warzywnym-ogrodzie-ii-odslona-7
    Dlatego przepis na potrzeby konkursu jest na 1 osobę, dla mnie.
  • Łosoś w warzywnym ogrodzie... 3. Wydrążyć środki ziemniaków (nie wyrzucać lecz odłożyć, np. do klusek)
    Szpinak:
    Na patelni zeszklić na oleju 3 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę, dodać szpinak, dusić do wyparowania wody, doprawić szczyptą soli, dodać 2 łyżki śmietany.
  • Łosoś w warzywnym ogrodzie... 4. Ziemniaki napełnić farszem szpinakowym, włożyć do piekarnika rozgrzanego do 200stC na 10 minut.
  • Łosoś w warzywnym ogrodzie... 5. Łososia podawać w towarzystwie warzywnego ogródka, szpinak udekorować parmezanem, rybę cytryną.

Komentarze

Podobne przepisy