Łosoś w ziołowej skorupce

0 (0 ocen)

Zdobywca nagrody

Przepis dnia

Łososia bardzo lubimy, dlatego przyrządzam go na różne sposoby. Tym razem upiekłam go pod ziołową skorupką, do tego ziemniaki, surówka i mamy pełnowartościowy, bezmięsny obiad na piątek :)

Składniki:

  • 60 dag filetu z łososia bez skóry
    po jednym małym pęczku pietruszki, koperku i bazylii
    2 łyżki startego parmezanu
    3 łyżki kwaśnej śmietany
    2 łyżki bułki tartej
    2 łyżki soku z cytryny
    sól

Łosoś w ziołowej skorupce - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • zioła 1. Zioła opłukać, osuszyć, drobno posiekać. Kwaśną śmietanę wymieszać z bułką tartą, startym parmezanem i ziołami. Przyprawić do smaku solą i odstawić na ok.30 minut.
  • łosoś 2. Filet z łososia opłukać, osuszyć, posypać solą i skropić sokiem z cytryny. Posmarować masę ziołową. Ułożyć na dużym kawałku folii aluminiowej i dokładnie zawinąć.
  • przed pieczeniem 3. Ułożyć na blaszce i wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180 st. Piec ok.25 minut. Podawać z ulubionymi dodatkami. Smacznego!

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy