Prosty i szybki obiad bądź kolacja ze sezonowymi warzywami. Danie jest zdrowe i kolorowe. Można podawać z ryżem.
Składniki:
łosoś (filet) 150 g
szparagi zielone 1 pęczek
pomidor 4 szt.
cebula 1 szt.
masło 1 łyżka + do wysmarowania formy
sól, pieprz do smaku
sok z cytryny ok. 1 łyżka
Łosoś z salsą szparagowo-pomidorową - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Łososia umyć, osuszyć. Oprószyć solą i pieprzem, skropić cytryną. Ułożyć w naczyniu żaroodpornym wysmarowanym masłem i wstawić do nagrzanego piekarnika do 200 stopni na ok. 10-15 min. Szparagi umyć, obrać końcówki, lekko skrócić, pokroić w grube plastry. Cebulę obrać, pokroić w piórka. Pomidory pokroić w kostkę, pozbywając się środkowej, twardej części. Na patelnie rozpuszczamy masło, wrzucamy cebulę. Następnie szparagi i smażymy, aż lekko się przyrumienią. Na koniec dodajemy pomidory, sól, pieprz do smaku i mieszamy. Na talerz nakładamy salsę, podaną razem z łososiem. Można dogotować ryż i posypać koperkiem.
Komentarze