Łosoś z sosem malinowym

0 (0 ocen)

  • 60 min

Przepis inspirowany kuchnią kanadyjską .Nie przepadam za octem balsamicznym więc zrobiłam sos trochę inaczej .

  • 60 min

Składniki:

  • 2 kawałki łososia
    1/3 szklanki malin ( mogą być mrożone )
    2 łyżki oleju słonecznikowego + olej do smażenia
    2 łyżki sosu sojowego
    3 łyżeczki konfitury malinowej
    1/3 łyżeczki mielonego pieprzu
    1 łyżka masła

Łosoś z sosem malinowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Utrzeć maliny z olejem , sosem sojowym , 1 łyżeczką konfitury , mielonym pieprzem . Wymieszaną pastą posmarować łososia i zostawić przykrytego w lodówce przez 1 godzinę . Po tym czasie zetrzeć marynatę z ryby, a filety osuszyć papierowym ręcznikiem kuchennym . Na patelni rozgrzać olej i smażyć łososia po 3-5 minut z każdej strony. Po usmażeniu zdjąć rybę z patelni i trzymać w cieple. Zlać nadmiar oleju pozostawiając 1-2 łyżki . Na patelnię dodać marynatę , masło, 2 łyżeczki konfitury i podlać 1/3 szklanki wody. Dusić sos ok. 3 minut aż się zagęści . Podawać łososia polewając go sosem i dekorując kilkoma malinami z surówką .

Porady

Tym których dziwi zestawienie użycie w przepisie konfitury wyjaśniam , że z sosem sojowym czy octem balsamicznym podobnie jak miód w efekcie końcowym nie dają smaku słodkiego .

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy