Łosoś ze szpinakiem w cieście francuskim

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 20 min

Pyszne i zdrowe danie. Łosoś w cieście rozpływa się w ustach.

  • 1 godz. 20 min

Składniki:

  • ok pół kg fileta z łososia bez skóry
    masło
    szpinak świeży lub mrożony
    4 ząbki czosnku
    1 łyżka śmietany (opcjonalnie)
    czosnek granulowany
    sól, pieprz
    ciasto francuskie
    jajko

Łosoś ze szpinakiem w cieście francuskim - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Na patelni rozgrzewamy łyżkę masła.
    Wrzucamy zamrożony szpinak i na małym ogniu pod przykryciem doprowadzamy do jego rozmrożenia.
    Jeśli jest świeży wrzucamy na masło i podsmażamy.
    Gdy już jest mięciutki a woda odparowała jeszcze chwilę podsmażamy dodając posiekany czosnek i śmietanę.
    Doprawiamy do smaku i odstawiamy do wystygnięcia.

    Filet dzielimy na kawałki.
    Każdy z nich skrapiamy sokiem z cytryny, przyprawiamy solą i pieprzem.
    Arkusz ciasta francuskiego dzielimy na tyle kawałków ,ile mamy kawałków łososia. Nakładamy szpinak,na to łososia i zawijamy w koperty. Ciasto francuskie nacinamy. Pieczemy ok 35-40 minut.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy

4.54 (279 ocen)

Opublikowany w Magazynie
Łosoś ze szpinakiem i serem feta w cieście francuskim