Pyszne i zdrowe danie. Łosoś w cieście rozpływa się w ustach.
1 godz. 20 min
Składniki:
ok pół kg fileta z łososia bez skóry
masło
szpinak świeży lub mrożony
4 ząbki czosnku
1 łyżka śmietany (opcjonalnie)
czosnek granulowany
sól, pieprz
ciasto francuskie
jajko
Łosoś ze szpinakiem w cieście francuskim - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Na patelni rozgrzewamy łyżkę masła.
Wrzucamy zamrożony szpinak i na małym ogniu pod przykryciem doprowadzamy do jego rozmrożenia.
Jeśli jest świeży wrzucamy na masło i podsmażamy.
Gdy już jest mięciutki a woda odparowała jeszcze chwilę podsmażamy dodając posiekany czosnek i śmietanę.
Doprawiamy do smaku i odstawiamy do wystygnięcia.
Filet dzielimy na kawałki.
Każdy z nich skrapiamy sokiem z cytryny, przyprawiamy solą i pieprzem.
Arkusz ciasta francuskiego dzielimy na tyle kawałków ,ile mamy kawałków łososia. Nakładamy szpinak,na to łososia i zawijamy w koperty. Ciasto francuskie nacinamy. Pieczemy ok 35-40 minut.
Komentarze