Łososiowe rillettes

0 (0 ocen)

Idealnie sprawdza się jako elegancka przekąska na przyjęciach i doskonale pasuje do kieliszka wina.

Składniki:

  • - 35 dkg filetu świeżego łososia;
    - 15 dkg wędzonego łososia;
    - 5 łyżek soku z cytryny lub pół na pół z sokiem z limonki;
    - 1 i 1/2 łyżki miękkiego masła;
    - 1 łyżeczka ostrej musztardy lub chrzanu;
    - 2-3 łyżki gęstej kwaśnej śmietany;
    - 2 łyżki posiekanego koperku;
    - 1 i 1/2 łyżki posiekanego szczypiorku;
    - sól;
    - świeżo zmielony kolorowy pieprz.

Łososiowe rillettes - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Świeżego łososia umyj, usuń ości, skrop 3 łyżkami soku cytryny/limonki, oprósz solą i pieprzem. Mięso ryby połóż na folii aluminiowej skórką do dołu. Brzegi folii szczelnie zawiń, tak, aby powstała sakiewka. Piecz około 20 minut w piekarniku nagrzanym do 190ºC. Mięso jest gotowe, gdy łatwo dzieli się na cząstki. Zostaw do ostudzenia. Następnie zarówno wędzonego jak i pieczonego łososia, podziel na mniejsze kawałeczki. Sprawdzaj czy nie ma ości. W miseczce delikatnie połącz przygotowane mięso z pozostałymi składnikami. Przypraw solą i pieprzem.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy