Idealna kolacja lub drugie śniadanie do pracy czy szkoły
20 min
Składniki:
50 g pęczaku
30 g kaszy bulgur
10 g zielonej soczewicy
8 pomidorków koktajlowych
10 dag fety
pól czerwonej cebuli
10 czarnych oliwek
sos:
1/3 szklanki oleju lub oliwy z oliwek
sok z 1/3 cytryny
1 łyżeczka musztardy
1 łyżeczka cukru
2 łyżki wody
1/4 łyżeczki bazylii
1/4 łyżeczki oregano
sól i pieprz do smaku
Lunchowa sałatka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Pęczak, soczewicę oraz bulgur gotujemy w osolonej wodzie ok 15 minut, po
tym czasie odcedzamy i przekładamy do salaterki. Dodajemy połówki
pomidorków koktajlowych, połówki oliwek, piórka cebuli. kawałki fety.
Z podanych składników przygotowuejmy sos, polewamy nim sałatkę.
Komentarze