luzowany kurczak z farszem mięsnym

0 (0 ocen)

  • 1666 godz. 39 min

prosty przepis na smacznego kurczaka

  • 1666 godz. 39 min

Składniki:

  • SKŁADNIKI

    1 świeży kurczak ok 1.2 kg-1,4 kg

    1 kg mięsa mielonego indyczego

    25 dag wątróbek drobiowych

    3 jajka

    1/4 szkl ziaren siemienia lnianego

    1/3 szk płatków owsianych

    150 g serka homogenizowany naturalny

    1/3 szkl oleju rzepakowego

    1 szl wermutu 

    przyprawy wg uznania ja użyłam:
    •1 łyżka pieprzu ziołowego
    •1 opakowanie ziół prowansalskich
    •łyżeczka pieprzu czarnego mielonego
    •1 łyżka suszonej bazylii
    •1 łyżeczka ostrej papryki suszonej
    •1 opakowanie marynaty czosnkowej Kotani

Luzowany kurczak z farszem mięsnym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • image-04ym3yy 1. LUZUJEMY KURCZAKA
  • image-1rw1ue8 2. Mięso mielone łączymy z jajkiem, ziarnem siemienia lnianego, otrębami, serkiem i przyprawami dokładnie wymieszać.

    Wątróbkę oczyścić z błon, większe kawałki przekroić na pół.

    Dodać do masy mięsnej delikatnie wymieszać.

    Powstała masą mięsną nadziać kurczaka.

    Dokładnie zeszyć.

    Dokładnie natrzeć marynatą czosnkową, przełożyć do brytfanki, zalać wermutem i oliwą.

    Odstawiać w chłodne miejsce na dobę pod przykryciem.

    Najlepiej marynować w brytfannie lub gęsiarce tak aby potem bez przekładana można było upiec kurczaka.
  • 3. Piec w 180C pod przykryciem przez 2 godz, następnie zdjąć przykrywkę zwiększyć temperaturę do 200C i piec 30-45 min do zarumienienia się skórki.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy