Marchewkowe kluseczki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Umytą marchewkę należy zetrzeć na tarce o drobnych oczkach (1 łyżkę zostawiamy ), twaróg zemleć lub dokładnie rozetrzeć widelcem. Marchew, ser, jogurt, mąkę, cukier i sól wymieszać. Wyrobione ciasto powinno mieć konsystencję jak na kluski kładzione. Do garnka z osoloną, wrzącą wodą wrzucamy kluseczki. Formujemy je metalową łyżka, za każdym razem mocząc ją we wrzątku. Czekamy ok. 3min., aż wypłyną na powierzchnię i będą się ładnie odwracały. Kluseczki wyjmujemy cedzakową łyżką.
Na patelni rozpuszczamy masło, dodajemy bułkę tartą i pozostawioną wcześniej marchewkę. Lekko podsmażamy. Posypujemy do smaku cukrem i cynamonem
Porady
Jeśli gotujesz dla większej GROMADKI:), to proponuję podwoić ilość składników :)
Komentarze