Marchewkowe kluseczki

0 (0 ocen)

  • 30 min

Uwielbiają je Dzieci...a to najważniejsze :)

  • 30 min

Składniki:

  • -250g twarogu
    -3/4 szklanki jogurtu ( najlepiej greckiego)
    -2 marchewki
    -1 jajko
    -3/4 szklanki mąki
    -1 łyżka bułki tartej
    -1 łyżka masła
    -1/2 łyżeczki cukru waniliowego
    - cynamon
    - sól

Marchewkowe kluseczki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Umytą marchewkę należy zetrzeć na tarce o drobnych oczkach (1 łyżkę zostawiamy ), twaróg zemleć lub dokładnie rozetrzeć widelcem. Marchew, ser, jogurt, mąkę, cukier i sól wymieszać. Wyrobione ciasto powinno mieć konsystencję jak na kluski kładzione. Do garnka z osoloną, wrzącą wodą wrzucamy kluseczki. Formujemy je metalową łyżka, za każdym razem mocząc ją we wrzątku. Czekamy ok. 3min., aż wypłyną na powierzchnię i będą się ładnie odwracały. Kluseczki wyjmujemy cedzakową łyżką.
    Na patelni rozpuszczamy masło, dodajemy bułkę tartą i pozostawioną wcześniej marchewkę. Lekko podsmażamy. Posypujemy do smaku cukrem i cynamonem

Porady

Jeśli gotujesz dla większej GROMADKI:), to proponuję podwoić ilość składników :)

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy