Macaire ziemniaki

0 (0 ocen)

  • 30 min
  • Dla 4 osób
  • Średni

W innej wersji ziemniaczki jako dodatek do mięsa.

  • 30 min
  • Dla 4 osób
  • Średni

Składniki:

  • • ½ kg ziemniaków
    • Sól
    • Jajko
    • Sól
    • Przyprawa do ziemniaków Galeo
    • Gałka muszkatołowa
    • Odrobina mąki pszennej
    • 15 dag boczku wędzonego
    • Suszony koperek

Macaire ziemniaki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • ziemniak 1. Ziemniaki gotujemy w osolonej wodzie.
    Po ugotowaniu odlewamy wodę i ubijamy, ubijakiem do ziemniaków
  • gałka 2. Doprawiamy gałką muszkatołową.
  • jajko 3. wbijamy jajko
  • koperek 4. Wsypujemy koperek.
  • boczek 5. Boczek drobno kroimy i dodajemy do pozostałych składników.
  • mąka 6. Na koniec dodajemy mąkę.
  • ziemniaki 7. Wszystko razem mieszamy.
    Nakładamy na rozgrzany olej, robiąc kształt racuchów i smażymy z obu stron.
  • ziemniaki 8. Ziemniaczki gotowe.
    Smacznego.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy