Maccheroni alla calabrese

0 (0 ocen)

  • 40 min

Pyszne danie obiadowe z makaronem boczkiem i roladą ustrzycką najlepiej smakuje prosto z patelni.

  • 40 min

Składniki:

  • 30 dag makaronu świderki
    15 dag boczku łuskanego
    10 dag rolady ustrzyckiej
    3 ząbki czosnku
    1 cebula biała
    1/2 pęczka natki pietruszki
    2 łyżki oleju
    sól himalajska do smaku
    1/2 łyżeczki bazyli suszonej
    pieprz czarny świeżo mielony

Maccheroni alla calabrese - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • przygotowanie dania 1. Makaron gotujemy w osolonej wodzie al dente,odcedzamy. Boczek łuskany kroimy na cienkie paseczki,wrzucamy na sucha patelnię i zrumieniamy,dodajemy pokrojoną w kosteczke cebulę podlewamy olejem i dusimy wszystko razem.Przyprawiamy solą pieprzem dodajemy suszoną bazylię oraz przeciśnięty przez praskę czosnek i mieszamy wszystko razem.
  • doprawiamy 2. Pod koniec dodajemy ugotowany makaron i chwilę jeszcze podgrzewamy na patelni mieszajac .Natkę pietruszki drobno posiekać dodać do dania.Na sam koniec posypać pokrojoną w kostkę roladę ustrzycką ,potrzymać jeszcze chwilę na patelni aż ser się lekko stopi i podawać gorące.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy