Maczugi kalafiorowe

0 (0 ocen)

Opublikowany w Magazynie

To bardzo ciekawy pomysł na urozmaicenie zwykłego obiadu lub oryginalną, pyszną przekąskę.

Składniki:

  • ● 1 kalafior
    ● 2 szklanki mleka
    ● 1 jajko
    ● 1 łyżeczka oleju
    ● mąka
    ● olej do smażenia
    ● sól
    ● pieprz

Maczugi kalafiorowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Kalafiora czyścimy, myjemy i dzielimy na różyczki.
    W garnku zagotowujemy wodę, solimy, gotujemy kalafiora
    na półtwardo.
  • 2. Do miski wlewamy mleko, wbijamy jajko i, mieszając,
    wsypujemy tyle mąki, aby
    powstało dosyć gęste ciasto
    naleśnikowe.
  • 3. W garnku lub głębokiej
    patelni rozgrzewamy olej.
    Różyczki kalafiora maczamy
    w cieście i smażymy
    na złoty kolor.

Porady

Maczugi podajemy jako dodatek do mięs lub jako samodzielne danie z sałatką.

Notka redakcyjna

PPK_06-2009

Komentarze

Podobne przepisy