makaron aglio olio

0 (0 ocen)

  • 20 min

Ekskluzywne danie, które przygotowuje się tylko w trakcie gotowania makaronu.

  • 20 min

Składniki:

  • 400-500 g makaronu spaghetti (może być tagiatelle)
    Szklanka oliwy z oliwek
    4-5 ząbków czosnku
    2 papryczki chili
    pęczek pietruszki
    sól

    opcjonalnie: kilka krewetek
    do podania: starty parmezan

Makaron aglio olio - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Gotujemy makaron al dente.

    W trakcie gotowania makaronu, podgrzewamy oliwę i podsmażamy na niej drobno posiekaną papryczkę chili z czosnkiem.
    Jeśli mamy krewetki, to również podsmażamy z chili i czosnkiem.
    Makaron odcedzamy, dodajemy do patelni, posypujemy posiekaną pietruszką i podgrzewamy mieszając przez 1-2 minuty.

    Podajemy z świeżo startym parmezanem.

Porady

Makaron lepiej smakuje lekko słony

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy