Kocham Italię, ten makaron przenosi mnie do Rzymu gdzie po raz pierwszy go spróbowałam i gotowałam, chociaż jest to potrwa pochodząca z Sycylii
30 min
Składniki:
1 duży bakłażan ( z braku laku może być cukinia )
1 łyżeczka oregano
1 papryczka chili
2 ząbki czosnku
Pęczek Bazyli
Puszka pomidorów ( w lecie kiedy mamy dojrzałe polskie pełne smaku i soku używamy 5-6 szt. świeżych)
Mozzarella
Makaron ( u mnie raz spaghetti a raz penne)
Makaron alla norma - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Makaron ugotować wg. przepisu na opakowaniu. Bakłażana lub cukinie pokroić w grubą kostkę. Bakłażana smażymy na oliwie na gorącej patelni aż się zarumieni, po czym ściągamy z patelni. Na patelnie Następnie dodajemy wyciśnięte ząbki czosnku, papryczke chili i oregano chwilę przesmażamy . Do zeszklonego czosnku dodać pomidory i podgrzewać sos, aż zgęstnieje. Doprawić solą i pieprzem. Dodać bakłażan do sosu i chwilę podgrzać. Świeżą bazylię poszatkować i dodać do sosu. Wszystko dokładnie wymieszać. Sos wymieszać z ugotowanym makaronem i przełożyć na talerze. Wierzch posypać świeżą bazylią i mozzarellą .
Komentarze