Makaron z pysznym sosem na bazie śmietany z pieczarkami i wędzonym boczkim pancetta lub salami.Tym razem przyrządziłam go właśnie z salami - pychota!!!
Makaron boscaiola - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Makaron ugotować według zaleceń producenta al dente.
2.Salami lub boczek pancetta pokroić na ciękie plasterki.Pieczarki umyć i pokroić w plasterki.Czosnek oczyścić i pokroić w plasterki też.
3.Na patelni rozpuscić masło,dodać oliwę,wyłożyć pokrojone salami i przesmażyć 5min,ciągle mieszając.Dodać pieczarki i czosnek - smażyc jeszcze 5min.Dodac śmietanę i energicznie mieszając(by nie powstały grudki) doprowadzić do wrzenia,doprawić solą i pieprzem - dusić całosc pod przykryciem ok.7min,czas od czasu mieszając.Dodać starty parmezan i dusić jeszcze ok.4min.,aż rozpuści się.
4.Makaron przecedzić,dodać sos i dokładnie wymieszać.Podawać porcje posypane kawałkami koziego sera(lub innego,według walorów smakowych).
SMACZNEGO!!!
Komentarze