Makaron capunti z papryką

0 (0 ocen)

  • 40 min

Danie dla amatorów makaronów. Ten użyty przeze mnie , capunti jest formowany palcami.

  • 40 min

Składniki:

  • 500 g makaronu capunti
    1 czerwona papryka
    1 zielona papryka
    2 ząbki czosnku
    2 cebule
    oliwa z oliwek
    1 łyżeczka cukru trzcinowego
    kilkanaście czarnych oliwek
    kilka gałązek tymianku
    pieprz
    sól
    parmezan

Makaron capunti z papryką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Makaron ugotowałem we wrzącej osolonej wodzie przez około 13 minut, od czasu do czasu mieszając. Odcedziłem.
    Czosnek i cebulę posiekałem, zeszkliłem na oliwie. Dodałem pokrojone w paski papryki
    ( wcześniej umytych i oczyszczonych ), podsmażyłem, aż zmiękły. Zalałem ¼ szklanki wody wymieszanej z cukrem, skarmelizowałem. Oliwki pokroiłem na ósemki. Dodałem tymianek. Doprawiłem solą i pieprzem. Tak przygotowany sos połączyłem z makaronem, skropiłem oliwą, posypałem startym parmezanem.

Komentarze

Podobne przepisy