Makaron Carbonara

0 (0 ocen)

  • Dla 3 osób
  • Średni

Jest to propozycja dla osób lubiących makarony z sosem.

  • Dla 3 osób
  • Średni

Składniki:

  • - makaron gruby: 1 opakowanie
    - boczek wędzony plastry: 20 dekagramów
    - żółtka: 4 sztuki
    - czosnek w ząbkach: 1 ząbek
    - śmietana kremówka (30-36%): 250 mililitrów
    - ser żółty twardy: 10 dekagramów
    - sól, pieprz ( do smaku): 1 szczypta

Makaron carbonara - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Makaron gotujemy wg instrukcji na opakowaniu.
    Z boczku odkroić kilka cienkich plasterków i na patelni bez tłuszczu go przypiec z obu stron. Odłożyć do miseczki.
    Resztę boczku pokroić w kostkę i wrzucić na patelnię.
    W misce wymieszać ze sobą: śmietanę, żółtka, i wyciśnięty czosnek. Posolić i popieprzyć.
    Gdy boczek się już zarumieni dodajemy odcedzony makaron, mieszamy z boczkiem i dolewamy zawartość miski. Szybko mieszamy i nie dopuszczamy, aby sos nam się zważył. Musi on być płynny a nie ścięty.
    Wykładamy na talerze i podajemy z wcześniej usmażonymi plastrami boczku. Dekorujemy natką pietruszki.

Komentarze

Podobne przepisy