MAKARON DOMOWY

0 (0 ocen)

  • 30 min
  • Dla 2 osób
  • Łatwy

Przepis na zdrowy domowy makaron którego smak będzie lepszy niż te makarony produkowane taśmowo ze sklepów

  • 30 min
  • Dla 2 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 3 szklanki mąki
    3 jajka
    1/3 szklanki wody
    szczypta soli

Makaron domowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mąkę przesiać na stolnicę. Usypać kopiec, zrobić wgłębienie, wbić jajka, dodać sól i wyrabiać ciasto. W razie potrzeby stopniowo dolewać wody. Wyrobione na jednolitą masę ciasto rozwałkować na cienkie placki i pozostawić do wyschnięcia. Kiedy placki obeschną, pokroić je w paski szerokości około 3-5 cm. Paski ciasta ułożyć jeden na drugim i ostrym nożem kroić cienkie kluseczki. Następnie gotować je we wrzącej, osolonej wodzie. Po wypłynięciu na wierzch odcedzić kluski i polać zimna wodą, aby się nie posklejały. Makaron domowy można również wysuszyć na ściereczce i przechowywać w papierowej torbie.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy