Makaron gryczany z tofu i krewetkami

0 (0 ocen)

  • 40 min

Podróż po smakach orientalnej Azji

  • 40 min

Składniki:

  • 1 opakowanie makaronu gryczanego Soba
    1 opakowanie krewetek mrożonych Vannamei
    1 opakowanie tofu naturalnego
    1 mała czerwona cebula
    1 duża papryka chilli
    pęczek kolendry
    3 łyżki sosu sojowego
    1 łyżka sosu rybnego
    1 łyżka cukru trzcinowego
    olej do smażenia
    sól
    pół limonki

Makaron gryczany z tofu i krewetkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Makaron gryczany gotować w osolonym wrzątku przez 7 min. Odcedzić i przelać zimną wodą.
  • 2. Tofu pokroić w kostkę i podsmażyć z każdej strony na rumiano na rozgrzanym oleju. Odsączyć na ręczniku papierowym.
  • 3. Pół chilli drobno pokroić. Krewetki rozmrozić w letniej wodzie przez 3 min. Zamarynować je chwilę w soli, łyżce oleju i chilli. Następnie usmażyć na oleju po 2 min z każdej strony. Odsączyć na ręczniku papierowym.
  • 4. Cebulę i resztę chilii drobno posiekać i podsmażyć na łyżce oleju. Dodać cukier, sos sojowy, sos rybny. Wymieszać. Dodać makaron i chwilę razem przesamażyć. Wrzucić posiekaną kolendre.
  • 5. Do miseczki przełożyć makaron, ułożyć na nim krewetki i tofu. Ozdobić listkami kolendry. Przed podaniem skropić sokiem z limonki.

Porady

Do cebuli i chilli można dodać jeszcze drobno posiekany ząbek czosnku.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy