Makaron gryczany z tofu i krewetkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Makaron gryczany gotować w osolonym wrzątku przez 7 min. Odcedzić i przelać zimną wodą.
2.Tofu pokroić w kostkę i podsmażyć z każdej strony na rumiano na rozgrzanym oleju. Odsączyć na ręczniku papierowym.
3.Pół chilli drobno pokroić. Krewetki rozmrozić w letniej wodzie przez 3 min. Zamarynować je chwilę w soli, łyżce oleju i chilli. Następnie usmażyć na oleju po 2 min z każdej strony. Odsączyć na ręczniku papierowym.
4.Cebulę i resztę chilii drobno posiekać i podsmażyć na łyżce oleju. Dodać cukier, sos sojowy, sos rybny. Wymieszać. Dodać makaron i chwilę razem przesamażyć. Wrzucić posiekaną kolendre.
5.Do miseczki przełożyć makaron, ułożyć na nim krewetki i tofu. Ozdobić listkami kolendry. Przed podaniem skropić sokiem z limonki.
Porady
Do cebuli i chilli można dodać jeszcze drobno posiekany ząbek czosnku.
Komentarze