Makaron jesienny

0 (0 ocen)

Pożywna potrawa na chłody.

Składniki:

  • 75 dag miąższu dyni
    25 dag boczku
    sól, pieprz, imbir, pieprz ziołowy, zioła prowansalskie, słodka papryka, cayenne
    słodka śmietana
    sok z cytryny
    makaron penne lub świderki

Makaron jesienny - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Dynię rozgotowujemy na papkę i doprawiamy, na koniec duszenia zagęszczamy śmietaną i dodajemy ok. łyżeczki soku z cytryny.
    Na osobnej patelni podsmażamy na chrupko boczek pokrojony w paski i dodajemy do sosu.
    Makaron gotujemy al dente.

Porady

Przecier z dyni można zapasteryzować w słoikach jesienią dodając tylko sól, dzięki temu będzie można przyrządzić danie poza sezonem dyniowym.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy