Makaron na czerwono z mięsem i pieczarkami to szybki pomysł na obiadgdy braknie nam czasu na wszystko, a w środku tygodnia potrzebujemy odrobiny wytchnienia.
50 min
Składniki:
400g makaronu pióra
500g mięsa mielonego
500g pieczarek
1 cebula
sól
pieprz
olej
1 słoiczek pesto rosso
2 łyżki oliwy
2 łyżki gorącej wody
ketchup wedle uznania
100g ser żółtego
suszone pomidory z czosnkiem i bazylią
Makaron na czerwono z mięsem i pieczarkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Makaron gotujemy według przepisu na opakowaniu.
W między czasie cebulę obieramy, kroimy w pióra i szklimy na gorącej patelni z odrobiną oleju.
Dodajemy obrane, umyte i pokrojone w paski pieczarki.
Podduszamy wszystko razem.
Doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
Na drugiej patelni smażymy na oleju mięso, doprawiamy solą i pieprzem.
Dodajemy ketchup wedle uznania.
Mieszamy, chwilę podduszamy, a następnie dodajemy pieczarki z cebulą.
Całość mieszamy.
W miseczce łączymy wodę z oliwą i pesto.
Dodajemy do ugotowanego,odsączonego i ponownie umieszczonego w garnku makaronu.
Mieszamy.
Na talerze nakładamy makaron z pesto, a na nim mięso z pieczarkami.
Całość posypujemy startym na tarce o drobnych oczkach żółtym serem.
Na wierzch możemy dodać pomidory suszone z czosnkiem i bazylią.
Smacznego
Komentarze