Makaron na czerwono z mięsem i pieczarkami

0 (0 ocen)

  • 50 min

Makaron na czerwono z mięsem i pieczarkami to szybki pomysł na obiadgdy braknie nam czasu na wszystko, a w środku tygodnia potrzebujemy odrobiny wytchnienia.

  • 50 min

Składniki:


  • 400g makaronu pióra
    500g mięsa mielonego
    500g pieczarek
    1 cebula
    sól
    pieprz
    olej
    1 słoiczek pesto rosso
    2 łyżki oliwy
    2 łyżki gorącej wody
    ketchup wedle uznania
    100g ser żółtego
    suszone pomidory z czosnkiem i bazylią

Makaron na czerwono z mięsem i pieczarkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Makaron gotujemy według przepisu na opakowaniu.
    W między czasie cebulę obieramy, kroimy w pióra i szklimy na gorącej patelni z odrobiną oleju.
    Dodajemy obrane, umyte i pokrojone w paski pieczarki.
    Podduszamy wszystko razem.
    Doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
    Na drugiej patelni smażymy na oleju mięso, doprawiamy solą i pieprzem.
    Dodajemy ketchup wedle uznania.
    Mieszamy, chwilę podduszamy, a następnie dodajemy pieczarki z cebulą.
    Całość mieszamy.
    W miseczce łączymy wodę z oliwą i pesto.
    Dodajemy do ugotowanego,odsączonego i ponownie umieszczonego w garnku makaronu.
    Mieszamy.
    Na talerze nakładamy makaron z pesto, a na nim mięso z pieczarkami.
    Całość posypujemy startym na tarce o drobnych oczkach żółtym serem.
    Na wierzch możemy dodać pomidory suszone z czosnkiem i bazylią.
    Smacznego

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy