Makaron na przednówku

0 (0 ocen)

  • 30 min

Ta niedroga i smaczna potrawa łączy zdrowego pora i fasolkę szparagową z intensywnym sosem. Świetna, kiedy lodówka świeci pustkami!

  • 30 min

Składniki:

  • 500 g makaronu np wstążki
    1 mały por
    300 g ugotowanej fasolki szparagowej
    duży kubek śmietany
    200 g pieczarek
    2 serki topione pieczarkowe/ziołowe
    przyprawy do sosu wg uznania
    olej do smażenia

Makaron na przednówku - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Gotujemy makaron al dente, w międzyczasie kroimy pora w cienkie talarki lub drobniej, fasolkę odsączamy z nadmiaru wody i delikatnie solimy, pieczarki ścieramy na tarce o dużych oczkach i wrzucamy na 3-4 minuty do wrzącej, osolonej wody.
  • 2. Przygotowujemy sos- w garnku podgrzewamy śmietanę i dodajemy serki topione. Po rozpuszczeniu serków dodajemy odsączone pieczarki i gotujemy całość 2 minuty. Jeśli sos jest bardzo gęsty dodajemy odrobinę śmietany. Sos doprawiamy wg potrzeb np pieprzem.
  • 3. Lekko przestudzony makaron łączymy z fasolką i porem na patelni na odrobinie oleju. Po okołu 8-10 minutach wykładamy na talerz i polewamy obficie sosem.
    Smacznego!

Porady

Do makaronu można dodać inne warzywa lub mięso. Sos również można modyfikować smakami serka topionego i przyprawami. Najlepiej smakuje na ciepło.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy