Makaron obiadowy zapiekany

0 (0 ocen)

  • 60 min

Pyszne i sycące danie, które zaspokoi głód całej rodziny

  • 60 min

Składniki:

  • 40 dag krajanki makaronowej (inny drobny makaron też się nada)
    20 dag pieczarek
    1 cebula
    1 ząbek czosnku
    1 duża czerwona papryka (można dać konserwową)
    10 dag dowolnej wędliny (szynka, kiełbasa, parówki)
    4 jajka
    20 dag sera typu feta
    sól, pieprz
    olej do smażenia
    tłuszcz i bułka do formy
    4 łyżki pikantnego ketchupu
    odrobina tymianku

Makaron obiadowy zapiekany - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Pieczarki poszatkować, paprykę pokroić w makaroniki (paseczki) cebulę pokroić w kostkę, czosnek przecisnąć przez praskę. Podsmażyć na 2-3 łyżkach oleju. Dodać pieczarki i paprykę i tymianek. Dusić do miękkości. Wędlinę drobniutko posiekać. Ugotowany makaron wymieszać z grzybową masą oraz wędliną. Dodać ketchup, doprawić do smaku.
    Formę natłuścić, wysypać bułką tartą, na blaszkę wyłożyć makaronową masę.
    Jajka zmiksować z serem feta, zalać makaron. Piec w rozgrzanym piekarniku 45-60min. Do uzyskania złotej skórki.

Porady

Warto użyć blaszki do ciasta o standardowych wymiarach, ponieważ makaronowej masy wraz z sosem wychodzi całkiem sporo

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy