Pyszne i sycące danie, które zaspokoi głód całej rodziny
60 min
Składniki:
40 dag krajanki makaronowej (inny drobny makaron też się nada)
20 dag pieczarek
1 cebula
1 ząbek czosnku
1 duża czerwona papryka (można dać konserwową)
10 dag dowolnej wędliny (szynka, kiełbasa, parówki)
4 jajka
20 dag sera typu feta
sól, pieprz
olej do smażenia
tłuszcz i bułka do formy
4 łyżki pikantnego ketchupu
odrobina tymianku
Makaron obiadowy zapiekany - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Pieczarki poszatkować, paprykę pokroić w makaroniki (paseczki) cebulę pokroić w kostkę, czosnek przecisnąć przez praskę. Podsmażyć na 2-3 łyżkach oleju. Dodać pieczarki i paprykę i tymianek. Dusić do miękkości. Wędlinę drobniutko posiekać. Ugotowany makaron wymieszać z grzybową masą oraz wędliną. Dodać ketchup, doprawić do smaku.
Formę natłuścić, wysypać bułką tartą, na blaszkę wyłożyć makaronową masę.
Jajka zmiksować z serem feta, zalać makaron. Piec w rozgrzanym piekarniku 45-60min. Do uzyskania złotej skórki.
Porady
Warto użyć blaszki do ciasta o standardowych wymiarach, ponieważ makaronowej masy wraz z sosem wychodzi całkiem sporo
Komentarze