Makaron OSTRA RURKA

0 (0 ocen)

  • 10 min

Tę potrawę wymyślił mój Mąż, dla mnie , gdyż jesienią i zimą szczególnie jest mi zimno wieczorami. A że uwielbiam makaron w każdej postaci ta potrawa zagościła u nas na dobre!

  • 10 min

Składniki:

  • Paczka makaronu rurka 500 dkg
    Dwie małe lub jedna większa papryczka chilli
    Boczku wędzonego 15-20 dkg
    Puszka pomidorów lub ze słoika własnej roboty
    Mała główka czosnku lub pół dużej główki

Makaron ostra rurka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Makaron ugotować, odcedzić i odstawić. Boczek posiekać na drobne kawałeczki i wysypać na dużą, nagrzaną patelnie. Obsmażać ciągle mieszać, aż do wytopienia tłuszczu, dodać pokrojone drobniutko papryczki i czosnek, smażyć 10 minut mieszając smaki na patelni. Na koniec wlać pomidory w kawałeczkach z sosem z puszki lub słoika. Dać potrawie kilka minut na odparowanie nadmiaru wody. Następnie wrzucić makaron i wszystko ładnie wymieszać. Gwarantuję pyszną i rozgrzewającą potrawę na jesienne i zimowe wieczory. Polecam!

Porady

Zamiast boczku można wykorzystać zwykłe mięso mielone różnego rodzaju według własnego uznania. Każde będzie świetnie się komponowało z papryczkami i czosnkiem oraz pomidorami.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy