Makaron Primavera

0 (0 ocen)

  • Dla 2 osób
  • Łatwy

Idealne danie na jesienne szare wieczory. Kolorowe, apetyczne, pachnące polepszające nastrój, a przy tym niskokaloryczne.

  • Dla 2 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • - makaron (np. fusillo): 250 dekagramów
    - cukinia: 1 sztuka
    - cebula szalotka: 2 sztuki
    - czosnek zmiażdżony: 1 ząbek
    - pomidorki koktajlowe gałązka: 1 sztuka
    - pomidory suszone: 3 sztuki
    - papryka czerwona: 0.5 sztuki
    - fenkuł/koper włoski: 0.25 sztuki
    - bazylia świeża garść: 1 sztuka
    - ser pecorino romano: 10 dekagramów

Makaron primavera - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Makaron ugotować w dużej ilości osolonej wody. Na patelni rozgrzać oliwę z oliwek, dodać drobno pokrojone szalotki, zmiażdżony czosnek, a następnie pokrojoną w dużą kostkę cukinie. Po 2-3 minutach dodać resztę pokrojonych warzyw. Całość dusić ok. 2 minuty. Zdjąć z ognia. Warzywa powinny być lekko chrupiące, nie rozgotowane. Dodać ugotowany makaron, wymieszać z pociętą świeżą bazylią oraz startym serem. Do dekoracji można użyć ser starty na wiórki oraz kiełki (np. lucerny).

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy