Makaron ryżowy z mięsem i cukinią

0 (0 ocen)

  • 60 min

to mój kolejny eksperyment na danie obiadowe:)

  • 60 min

Składniki:


  • mięso wieprzowe(dowolne) ok. 50-60 dag
    Cebula biała 1-2 szt.
    margaryna do smażenia 1/3 kostki
    mąka pszenna 2-3 łyżek
    liść laurowy 1 listek
    ziele angielskie 3-5 kulek
    sól, papryka ostra, zioła prowansalskie (lub inne ulubione),pieprz czarny mielony
    cukinia 1-2 szt.
    makaron ryżowy wstążki 1 opakowanie

Makaron ryżowy z mięsem i cukinią - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • image-1s4wskd 1. Mięso umyć, osuszyć i natrzeć solą, papryka ostra, pieprzem oraz ziołami prowansalskimi
  • 2. Mięso pokroić w kostkę. Na patelni rozgrzać margarynę i usmażyć mięso z obu stron na ciemnobrązowy kolor, dodając pod koniec smażenia posiekaną drobno cebulę, w razie potrzeby podlewać woda, by się nam mięso nie przypaliło
  • 3. gdy mięso już będzie miękkie dodać mąkę wymieszaną w 1/2 szklanki wody i dodać do mięsa
  • image-0jtau09 4. gdy nam się mięso smaży,cukinię umyć, osuszyć i pokroić w kostkę, a makaron wstążki ugotować w/g przepisu podanego na opakowaniu
  • image-0424dn6 5. pokrojoną cukinię wrzucić na patelnię z usmażonym mięsem i dusić razem do miękkości cukinii
  • 6. następnie cukinię uduszoną z mięsem połączyć z odcedzonym makaronem ryżowym

Porady

w/w danie przyrządzimy szybciej, gdy nam zostanie usmażone mięso z poprzedniego dnia

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy