Makaron spaghetti z radicchio

0 (0 ocen)

  • 40 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Zawsze cykoria nas intrygowała, radicchio szczególnie. Sprawdza się w sałatkach doskonale. Ale na ciepło sprawdza się ( pomijając utratę kolorów ) rewelacyjnie.

  • 40 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 400 g spaghetti
    mała cebula
    2 główki radicchio
    oliwa z oliwek
    200 g sera provolone " Fiaschetto"
    4 łyżki śmietany 18 %
    gałka muszkatołowa

Makaron spaghetti z radicchio - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Makaron spaghetti z radicchio 1. Cebulę po obraniu przekroiłem na pół wzdłuż, a następnie na cieniutkie plasterki. Radicchio przekroiłem na ćwiartki, wyciąłem głąbki, pokroiłem w cienkie paski, opłukałem, osączyłem na sicie.
    Na patelni rozgrzałem 3 łyżki oliwy, wrzuciłem cebulę, chwilę podsmażyłem mieszając. Dodałem radicchio i smażyłem, aż zacznie wiotczeć. Posoliłem i doprawiłem pieprzem. Zmniejszyłem ogień na malutki. Patelnię przykryłem pokrywką, dusiłem warzywa przez kilka minut.
    Ser pokroiłem w kostkę. Dodałem do warzyw. Makaron ugotowałem al. dente, odcedziłem, wrzuciłem na patelnię, dodałem śmietanę, wymieszałem. Doprawiłem świeżo startej gałki. Podgrzałem chwilę, aż ser się rozpuścił.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy