Makaron z bakłażanem, serkiem topionym i świeżym oregano

0 (0 ocen)

  • 20 min
  • Dla 2 osób

Danie na bazie makaronu z dodatkiem duszonego bakłażana i serka topionego, posypane startym parmezanem.

  • 20 min
  • Dla 2 osób

Składniki:

  • makaron 200 gram (wstążki)
    bakłażan 1 szt
    cebula 1 mała szt
    oliwa z oliwek 3 łyżki
    serek topiony 100 gram
    mleko 3-4 łyżki
    jogurt naturalny 2 łyżki
    gałka muszkatołowa mielona
    pieprz
    sól
    parmezan do posypania
    oregano świeże 1 garść

Makaron z bakłażanem, serkiem topionym i świeżym oregano - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Bakłażana dokładnie umyć i pokroić w kostkę. Cebulę obrać i również pokroić w kostkę.
    Na patelni rozgrzać oliwę. Wrzucić cebulę i bakłażana. Dusić kilka minut, do momentu, aż bakłażan zmięknie.
    Podlać mlekiem, dodać serek topiony i dusić, aż się roztopi.
    Dodać jogurt i przyprawy, wymieszać. Dodać makaron ugotowany al dente w osolonej wodzie. Wymieszać i potrzymać na ogniu jeszcze 1-2 minuty.
    Nałożyć na talerze, posypać startym parmezanem oraz posiekanymi listkami oregano.

Komentarze

Podobne przepisy