MAKARON Z CUKINIĄ, PIECZARKAMI I SEREM LAZUR

0 (0 ocen)

  • 25 min

Przepyszny - kremowy, delikatny...

  • 25 min

Składniki:

  • WYKONANIE: ŁATWE
    PRZYBLIŻONY CZAS PRZYGOTOWANIA: 25 MINUT
    ORIENTACYJNA CENA POTRAWY: 13 ZŁ.
    ILOŚĆ PORCJI: 2-4

    Składniki:
    około 300 g ulubionego makaronu,
    opakowanie sera "Lazur" z niebieską pleśnią,
    plasterek sera żółtego,
    200 ml śmietany 30%,
    dwie średnie cukinie,
    10 dag pieczarek,
    cebula,
    łyżka masła,
    papryka ostra,
    sól,
    oregano,
    estragon,
    tymianek,
    szczypta soli,
    większa garść posiekanej natki pietruszki.

Makaron z cukinią, pieczarkami i serem lazur - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Makaron gotuję al dente.
    Cukinię ścieram na tarce o dużych oczkach, pieczarki kroję w półplasterki, cebulę drobno siekam. Razem podsmażam na maśle z dodatkiem przypraw do momentu wyparowania nadmiaru wody.
    Dodaję śmietanę, chwilę gotuję na średnim ogniu mieszając.
    Po chwili dodaję pokrojony w kostkę ser pleśniowy oraz porwany na kawałki ser żółty, mieszam. Trzymam na małym ogniu do momentu rozpuszczenia się serów, co jakiś czas mieszając.
    Wsypuję natkę, w razie potrzeby doprawiam do smaku.
    Powstały sos mieszam z makaronem.

Komentarze

Podobne przepisy