WYKONANIE: ŁATWE
PRZYBLIŻONY CZAS PRZYGOTOWANIA: 25 MINUT
ORIENTACYJNA CENA POTRAWY: 13 ZŁ.
ILOŚĆ PORCJI: 2-4
Składniki:
około 300 g ulubionego makaronu,
opakowanie sera "Lazur" z niebieską pleśnią,
plasterek sera żółtego,
200 ml śmietany 30%,
dwie średnie cukinie,
10 dag pieczarek,
cebula,
łyżka masła,
papryka ostra,
sól,
oregano,
estragon,
tymianek,
szczypta soli,
większa garść posiekanej natki pietruszki.
Makaron z cukinią, pieczarkami i serem lazur - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Makaron gotuję al dente.
Cukinię ścieram na tarce o dużych oczkach, pieczarki kroję w półplasterki, cebulę drobno siekam. Razem podsmażam na maśle z dodatkiem przypraw do momentu wyparowania nadmiaru wody.
Dodaję śmietanę, chwilę gotuję na średnim ogniu mieszając.
Po chwili dodaję pokrojony w kostkę ser pleśniowy oraz porwany na kawałki ser żółty, mieszam. Trzymam na małym ogniu do momentu rozpuszczenia się serów, co jakiś czas mieszając.
Wsypuję natkę, w razie potrzeby doprawiam do smaku.
Powstały sos mieszam z makaronem.
Komentarze