Proste i szybkie danie. Kolejny sposób na wykorzystanie cukinii z własnego ogródka.
20 min
Składniki:
Składniki: (dla 2 dzieci)
makaron świderki - 2 garście
pół cukinii pokrojonej w półplasterki
4 plasterki szynki gotowanej
pół małej cebuli
łyżka oleju
łyżka masła
ok. pół szklanki mleka
2 łyżki mąki
trochę potartego sera Appenzeller
Makaron z cukinią - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Gotujemy makaron. W tym czasie na oleju i maśle dusimy cebulę i cukinię, lekko posolone, pod przykryciem. Jeśli cukinia puści za mało soku, można trochę podlać wodą.
2.Gdy cukinia jest miękka dodaję pokrojoną w kostkę szynkę i zaciągam mlekiem z mąką. Gdy sos się zagotuje, gasimy gaz. Dodajemy potarty ser. Makaron dodajemy do sosu i od razu podajemy.
Porady
zamiast samemu robić sos, można kupić "Serowy garnek" Winiary
Komentarze