Makaron z cukinią, wędzoną szynką i jajkami

0 (0 ocen)

  • 30 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Makaron w sosie śmietanowym z wędzoną szynką, zieloną cukinią i jajkami.

  • 30 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 400 g makaronu
    200 g kwaśnej śmietany 30%
    cebula
    300 g wędzonej surowej szynki
    cukinia
    łyżka masła
    3-4 jajka (jajko na osobę)
    pieprz
    zioła: oregano, majeranek, cząber, estragon, lubczyk po szczypcie każdego
    opcjonalnie sól, jeśli wędzona szynka jest dosyć słona to sól może okazać się niepotrzebna
    ser pecorino do posypania

Makaron z cukinią, wędzoną szynką i jajkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Makaron gotujemy al dente w osolonym wrzątku.

    Na maśle szklimy pokrojoną w kostkę cebulę, dodajemy pokrojoną w kostkę szynkę i dusimy około 5 minut.

    Do szynki i cebuli dodajemy makaron, podlewamy go 100 ml wody, w której się gotował. Do makaronu wlewamy śmietanę i dodajemy pokrojoną we wstążki cukinię. Posypujemy przyprawami. Gdy sos się zagotuje, zmniejszamy ogień, robimy wgłębienia na jajka i je wbijamy. Całość przykrywamy i dusimy jeszcze 3 minuty, aż białka jajek się zetną (żółtka powinny zostać płynne).

    Całość posypujemy startym pecorino. Podajemy od razu po przygotowaniu. Smacznego.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy