Makaron z indykiem i soczewicą

0 (0 ocen)

Danie dla miłośników makaronu. Szybkie, smaczne i sycące.

Składniki:

  • 1) 200 g makaronu
    2) ok. 300 g piersi z indyka
    3) szklanka bulionu warzywnego
    4) 100 g soczewicy (może być czerwona lub zielona)
    5) 100 g niesolonych orzeszków ziemnych
    6) puszka pomidorów krojonych bez skórki
    7) szklanka soku pomidorowego
    8) sos sojowy
    9) 2 ząbki czosnku
    10) listki świeżej bazylii
    11) sól, pieprz, chili

Makaron z indykiem i soczewicą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Najpierw gotujemy soczewicę.
  • 2. Makaron gotujemy al dente w osolonej wodzie.
  • 3. Mięso myjemy, osuszamy, kroimy w kostkę i oprószamy ziołami prowansalskimi.
  • 4. Na patelni rozgrzewamy olej i wrzucamy przeciśnięty przez praskę czosnek, dodajemy mięso i chwilę podsmażamy.
  • 5. Następnie dodajemy puszkę pomidorów, szklankę bulionu warzywnego oraz sok pomidorowy i wszystko chwilę podduszamy.
  • 6. Dodajemy soczewicę, posiekane listki bazylii oraz posiekane orzeszki ziemne. Doprawiamy sosem sojowym, chili, solą i pieprzem.
  • 7. Na koniec dodajemy makaron i delikatnie wszystko mieszamy.
  • 8. Każdą porcję dekorujemy posiekanymi listkami bazylii oraz posiekanymi orzechami.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy