Makaron z jabłkami z babcinego sadu

0 (0 ocen)

  • 60 min
  • Dla 4 osób

Zapiekanka makaronowa z jabłkiem, migdałami i nutą wanilii

  • 60 min
  • Dla 4 osób

Składniki:

  • 200 g makaronu spaghetti
    2 zielone jabłka
    50 g suszonej żurawiny
    1 łyżka kakao
    75 g cukru waniliowego
    szczypta soli waniliowej
    1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
    100 g sera białego
    50 g masła
    sok z 1/4 cytryny
    2 jajka
    1 łyżeczka cynamonu
    garść płatków migdałowych

    bułka tarta i masło do wysmarowania foremek

Makaron z jabłkami z babcinego sadu - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Obrane jabłka zetrzeć. Dodać sok. wymieszać. Ze startymi jabłkami wymieszać żurawinę, kakao, cukier i sól waniliową oraz miód. Dodać pokruszony biały ser i wymieszać dokładnie.

    Makaron gotujemy wg instrukcji na opakowaniu. Odcedzony makaron zalewamy roztopionym masłem. Dodajemy masę jabłkową i mieszamy. Na sam koniec dodać rozbełtane jajka i wymieszać.

    Formę to tartaletek smarujemy masłem i bułką tartą. Wykładamy makaron z masą do każdej formy. Posypujemy cynamonem każdą mini zapiekankę oraz posypujemy płatkami migdałowymi.

    Pieczemy w 180 st przez ok 10-12 minut pod przykryciem oraz kilka minut bez przykrycia.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy