Jedno z ulubionych dań w mojej rodzinie w okresie kiedy jest młoda kapusta.
Składniki:
20 dag grubego makaronu
1 główka młodej kapusty
1 szklanka bulionu
około 20 dag mięsa drobiowego ja użyłam mięso które mi zostało z wcześniejszego rosołu
1 cebula
1 łyżka margaryny
2 łyżki przecieru pomidorowego
Makaron z kapustą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Makaron ugotować i odcedzić, a cebulę drobno pokroić i podsmażyć na margarynie.
Kapustę pokroić i przełożyć do garnka , dodać do niej zrumienioną cebulkę i bulion ja dałam rosół, przykryć i udusić do miękkości pod koniec dodać mięso drobiowe jeśli użyjemy surowego mięsa musimy je dodać od razu z kapustą, aby się ugotowało i najlepiej niech to będzie mięso z piersi drobiowych bo ono się szybciutko gotuje.
2.Do mięciutkiej kapusty dodać przecier pomidorowy i makaron, wymieszać i doprawić do smaku solą oraz pieprzem, całość razem pogotować kilka minut, aby smaki sobą przeszły przed podaniem posypać posiekanym koperkiem.
Komentarze