Makaron z kremowym sosem z boczku i groszku

0 (0 ocen)

Pyszne, tanie i proste danie obiadowe. Jak nie lubię zielonego groszku, tak tu go zjem, bo jest z pysznymi dodatkami. Dodajmy do niego drobny makaron.

Składniki:

  • 10 plasterków wędzonego boczku
    100 g startego parmezanu
    200 g mrożonego lub z puszki groszku zielonego
    200 g makaronu muszelki lub innego drobnego
    2 łyżki śmietany
    oliwa
    kawałek masła
    sól, pieprz

Makaron z kremowym sosem z boczku i groszku - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Zagotować wodę na makaron i ugotować go. Boczek drobno pokroić. Postawić dużą patelnię na średnim ogniu, wlać oliwę i masło. Wrzucić boczek, posypać pieprzem i smażyć, aż stanie się chrupiący i złocisty. Następnie dodać zielony groszek i śmietanę, zamieszać. Makaron odcedzić, wrzucić na patelnię, zamieszać i zdjąć z ognia. Dodać starty parmezan i potrząsnąć patelnią.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy