Makaron z krewetkami i fioletowym kalafiorem

0 (0 ocen)

  • 30 min

W tym daniu użyliśmy zamiast makaronu spaghetti, zwykłego makaronu nitki ( rosołowego ). Eksperyment wyszedł smacznie, a dodatek nietypowego kalafiora wzbogacił to danie.

  • 30 min

Składniki:

  • 300 g makaronu nitki
    1 kalafior fioletowy
    1 cebula
    szklanka krewetek
    100 ml mleczka kokosowego
    1 łyżeczka pieprzu cayenne
    1 łyżeczka gałki muszkatołowej
    sól, szczypta
    3 łyżki oliwy
    sezam

Makaron z krewetkami i fioletowym kalafiorem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Na rozgrzanej oliwie zeszkliłem drobno posiekaną cebulę. Dodałem wcześniej zblanszowany kalafior ( ok. 5 minut w lekko osolonej wodzie ), następnie krewetki, dodałem gałkę i pieprz. Wszystko wymieszałem, wlałem mleczko kokosowe, poddusiłem jeszcze ok. 10 minut. Dodałem wcześniej ugotowany makaron. Po wyłożeniu na talerz posypałem sezamem.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy