Makaron z kurczakiem i figami

0 (0 ocen)

  • 25 min

Figi to bardzo fajny dodatek do kremowych sosów. Ożywiają danie i bardzo ładnie się prezentują.

  • 25 min

Składniki:


  • 1/2 opakowania makaronu wstążki
    2 figi
    1/2 białej cebuli
    1 filet z kurczaka
    kilka gałązek tymianku
    sól, pieprz
    1/2 opakowania serka kanapkowego z ziłami
    garść rukoli
    1 łyżka śmietany 18%
    1 łyżka oleju

Makaron z kurczakiem i figami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Makaron ugotować al dente w osolonej wodzie. Odcedzić w durszlaku.
  • 2. Cebulę pokroić w kostkę i podsmażyć na 1 łyżce oleju. Następnie dodać pokrojonego w kostkę kurczaka, smażyć przez kilka minut, doprawić do smaku solą, pieprzem i ziołami. Do kurczaka i cebuli dodać serek wymieszany ze śmietaną. Na koniec dodać opłukaną i pokrojoną na mniejsze kawałki rukolę. Doprowadzić do zagotowania i wymieszać z makaronem.
  • 3. Figi umyć, pokroić w półplasterki i układać na porcjach makaronu.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy