Jeżeli uwielbiacie tradycyjne pesto z bazyli, koniecznie musicie spróbować tej wersji. Danie z pewnością Was zachwyci, a jest bardzo proste i szybkie w przygotowaniu.
45 min
Dla 1 osoby
Średni
Składniki:
pomidorki koktajlowe
20 g oliwy z oliwek
200 g mięsa z piersi kurczaka
100 g makaronu
Pesto:
30 g obranych pistacji
20 g parmezanu
20 g oliwy z oliwek
mięta
bazylia
sok z 1/2 cytryny
Makaron z kurczakiem i pistacjowym pesto - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.1. Pistacje obieramy. Wrzucamy do miski lub blendera kielichowego.
2. Dodajemy oliwę z oliwek, listki mięty, listki bazylii. Wsypujemy starty parmezan i wyciskamy sok z połówki cytryny. Soli całość i blendujemy.
3. Na patelni rozgrzewamy oliwę z oliwek. Smażymy piersi z kurczaka.
4. W międzyczasie gotujemy makaron.
5. Pomidorki koktajlowe kroimy na pół.
6. Usmażone mięso kroimy na małe kawałeczki.
7. W dużej misce, wsypujemy pokrojoną pierś z kurczaka, makaron, pomidorki i przygotowane pesto. Całość dokładanie mieszamy.
8. Podajemy z dodatkiem startego parmezanu i posypujemy natką pietruszki.
Komentarze