Makaron z kurkami i mięsem mielonym

0 (0 ocen)

  • 30 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Aksamitny sos śmietanowy z kurkami i mięsem mielonym. Treściwie i bardzo smacznie

  • 30 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 200 g świeżych kurek
    200 g mielonej szynki wieprzowej
    1 por
    3 ząbki czosnku
    250 słodkiej śmietanki 18 %
    1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej
    1/4 łyżeczki chili w proszku
    sól
    pieprz
    świeży koperek
    natka pietruszki
    ulubiony makaron (u mnie reginette)

Makaron z kurkami i mięsem mielonym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Na teflonowej patelni obsmażamy mięso mielone, dorzucamy pokrojonego pora i przeciśnięty przez praskę czosnek. Chwile smażymy, dorzucamy kurki, podlewamy szklanką wrzątku. Dusimy przez 15 min pod przykryciem na wolnym ogniu, aż kurki zmiękną a woda wyparuje. Dolewamy śmietankę i gotujemy przez kilka minut. Przyprawiamy solą, gałką muszkatołową i chili.
    Makaron gotujemy al dente.
    Podajemy z makaronem, posypane świeżą natką i koperkiem.
    ​Smacznego.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy