Makaron z łososiem i szpinakiem

0 (0 ocen)

  • 35 min

Przedstawiam pyszny i prosty przepis na pożywny (i zapychający) obiad :)Co więcej, przygotowanie tego dania nie wymaga długiego stania przy garach. W niecałe pół godziny macie wszystko gotowe.Makaron ugotujcie dowolny, ja wybrałam ulubiony penne.

  • 35 min

Składniki:

  • 300 g makaronu
    300 g filetu z łososia
    300 g szpinaku (u mnie mrożony, może być liściasty)
    ok 400 g kwaśnej śmietany 12%/18%
    2 średnie cebule
    2-3 ząbki czosnku
    sól, pieprz,
    1 łyżeczka ziół prowansalskich
    tłuszcz do smażenia
    opcjonalnie: tarty żółty ser do posypania

Makaron z łososiem i szpinakiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Cebulę i czosnek obrać, drobno posiekać, podsmażyć na złoto na tłuszczu.
    Łososia pokroić na małe kawałeczki, dodać do cebuli i czosnku, smażyć 3 minutki.
    Następnie wlać śmietanę, doprawić solą pieprzem i ziołami prowansalskimi. Wymieszać.
    Na koniec dorzucić szpinak. Całość dusimy parę minut.
    W międzyczasie ugotować makaron.
    Sos gotowy, wystarczy go wymieszać z makaronem, posypać żółtym serem i finito.
    Smacznego!

Komentarze

Podobne przepisy